Mik a diszkalkulia tünetei?

A suliban a tanító nénik nagyon lelkiismeretesek, de nekem néha úgy tűnik, hogy fölösleges apróságok miatt is aggodalmaskodnak. A legutóbb másodikos Gyöngyi lányommal kapcsolatban vetették föl, hogy gyanakszanak rá, hogy diszkalkulia lehet az oka annak, hogy lassabban halad a többiekhez képest a matek tanulással. Tényleg aggódnom kell, hogy Gyöngyi esetleg diszkalkuliás? Mik a jelei és hogyan lehet felismerni, ha tényleg ez okoz problémát?

Kedves Eszter!

Diszkalkulia esetében kifejezetten a matek feladatok megoldása okoz problémát a gyerekeknek. Könnyen elveszíthetik a fonalat számolás közben, és még mindig az ujjukat használják a számoláshoz, miközben kortársaik már jó ideje elhagyták ezt a szokásukat. Ha dobókockával dobnak, és még számolniuk kell a pöttyöket, hogy meg tudják mondani, mi látszik a kockán, akkor szintén gyanakodhatunk. Azt is nehezen tudják megállapítani, hogy melyik szám a nagyobb ha hirtelen, kell dönteniük, és nehezen tudnak távolságokat, hosszakat megbecsülni, szoronganak a számolási feladatok miatt. A tanulmányok előrehaladtával a diszkalkuliás gyermeknek gondot jelent a becslés, a kerekítés. Az írásbeli műveletek végzésekor összekeveri az egyes művelettípusokat, gondot okoz a tízesek átlépése, a maradékok megtartása, sőt az alapvető matematikai műveletekkel sem tudnak megbirkózni. A pénz megszámolása és a pénzváltás is problémát okozhat, vagy gondot okoz emlékezni telefonszámokra, irányítószámra pl. Sőt az időt sem tudják megmondani és nehezen olvassák az óra számlapját is. 

Azok a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, akiknél valamiféle beszéd- vagy nyelvfejlődési elmaradás jelentkezett. Gondolok itt a megkésett beszédfejlődésre, a makacs pöszeségre. De gyanakodhat diszkalkuliára annál a bő beszédű gyermeknél is, aki mindenfajta lényegre való törekvés nélkül csak beszél és beszél. 

A szülők gyakran óvni szeretnék gyermeküket attól, hogy diagnózist kapjon a gyermekük, azonban nagyon fontos, hogy kiderüljön az iskolában, ha felmentésre van szüksége a gyermeknek. Ezért ha a fentiek alapján erős a gyanú, hogy a tanító néniknek igaza van, mindenképpen végezzenek el szűrővizsgálatot és kezdjék el a fejlesztő foglalkozásokat.

A Mik a diszkalkulia tünetei? bejegyzés először a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat jelent meg.