Dadogás lelki háttere

Nyolc éves a fiam, most kezdte a második osztályt. Nagyon nehéz neki az iskolában, a tanulás nehézséget okoz számára, és a társaival sem jön ki jól. Járunk korrepetálásra, és pszichológushoz, mégis elkezdett dadogni. Mennyit várjak? Érdemes logopédushoz vinnem?

Kedves Balázs!

Az iskola sok kihívás elé állítja a gyermekeket. A tanulás, a szabályrendszer betartása, az elvárások, és a társas kapcsolatok is sokat kívánnak tőlük. Nehéz minden területen jól teljesíteni. Ráadásul vannak, akik nehezebben boldogulnak egyik vagy másik területen, ilyenkor fokozottan, több területen is jelentkezhetnek  nehézségek.

Nagyon jó, hogy fiát több oldalról is támogatják. A tanulásban és a lelki, pszichés terhek viselésében is próbálnak segítséget nyújtani, kapaszkodókat adni neki! A dadogás iskolás korban történő megjelenése nem általános, mindenképpen érdemes szakember véleményét kérni erről. Hátterében több tényező is állhat, de nagyon sokszor pszichés hátteret állapítanak meg a szakemberek. A pszichológus biztosan sokat tud segíteni fiának a szorongás oldásában. A logopédus elsősorban a beszéd technikai oldalának erősítésével tud hozzájárulni a tünetek csökkenéséhez. Szerencsére egyre elterjedtebb az a gyakorlat, hogy a dadogó személyekkel a logopédus és pszichológus közösen dolgozik, a családot is bevonva a terápiába. Ez a több szereplőt is megmozgató szemléletmód általában nagyon hatékonyan tud segíteni a dadogás leküzdésében, akkor is, ha annak okai esetleg eltérőek a különböző gyermekeknél. Mindenképpen javaslom, hogy forduljanak szakemberhez, és ne halogassák a terápiát, ha szükséges. Minél korábban kezdődik el a segítő beavatkozás, és a másodlagos következmények megelőzése, annál valószínűbb, hogy a dadogás nem állandósul.

Fotó: Shellies