Még egy év az oviban

Kisfiam márciusban tölti be a hatodik életévét. Az iskolaérettségi vizsgálaton mégis azt javasolták, hogy maradjon még egy évet óvodában. Nem lesz ebből később hátránya, hogy ennyivel fiatalabb gyerekekkel fog egy osztályba járni?

Kedves Ibolya!

Az iskolaérettség megállapítása valóban sokszor nehéz ügy. Sok szempontú, több területre kiterjedő vizsgálatokkal dolgoznak a szakemberek, hogy a lehető legnagyobb biztonsággal tudják megállapítani a gyermekek iskolaérettségét. A vizsgálati eredményeken kívül egyéb tényezőket is számításba vesznek, ilyen például a gyermek életkora is.

Az iskolakezdés minden gyermek számára nagy kihívást jelent. Egyesek könnyebben, mások nehezebben veszik az előttük álló akadályokat. S az, hogy kinek mi a nehézsége, nagyon különböző lehet. Valakinek a kortársaival való kapcsolat, másoknak a kötelesség, vagy a tananyag, esetleg a fáradtság, túlterheltség jelenti a legnagyobb kihívást. Az, hogy gyermeke kicsit idősebb lesz az osztálytársai többségénél, nem feltétlenül jelent gondot, ugyanúgy megtalálhatja köztük a barátait, kialakíthat jó kapcsolatokat, és játszhat velük felhőtlenül a tanításon kívüli időszakban is. Azt javaslom, kerüljék el, hogy az iskolaérettség hiánya mellett megkezdje az első osztályt, és ezzel sorozatos kudarcélményhez jusson, ami sok esetben a részképességek fejlesztésével csökkenthető, vagy elkerülhető.

Nagyon jó, hogy gyermeke vizsgálaton vett részt. Az óvodában töltött plusz egy év nagy ajándék lehet neki, sokszor látjuk, hogy mennyit számít egyeseknek ez az időszak. Biztosan fog járni fejlesztésre, ahol megfelelő segítséget kap majd az elmaradt területek fejlesztésében. Lehetséges, hogy pont ez járul majd hozzá ahhoz, hogy az iskolát szívesen, az előtte álló kihívásokra felkészülten, megfelelő figyelemi kapacitással, feladattudattal, magabiztosan kezdhesse meg.