Megkésett mozgásfejlődés – mit tehetünk?

Egy 3,5 hónapos kisfiú aggódó anyukája vagyok. Érdeklődni szeretnék, hogyan lehet Önökhöz mihamarabb bejutni a kicsivel fejlesztésre, mert megkésett a mozgásfejlődése. Egy hetet töltöttünk a Szent Margit kórházban, ahol alkati hypotóniát, illetve fokozott jobb oldali aszimmetrikus és szimmetrikus tónusos nyaki reflexet állapítottak meg nála. Dévény tornára járunk, de tartok tőle, hogy ez nem elegendő. Mit kell tudni erről a betegségről és milyen egyéb terápia javasolt a gyermekem számára?

Kedves Dóra!

Érdemes tudni, hogy a hypotónia nem betegség, csupán valaminek a tünete. Petyhüdt izmoknál tapasztalhatjuk a babáknál, amikor passzív mozgatásnál csak alig észlelhető ellenállást mutatnak. Egészen enyhe és súlyosabb változata is lehetséges. Előfordulhat, hogy túl lassan és túl hosszú ideig szopizik, nehezen tartják meg a fejüket, vagy hasaláskor nehezen tudja megtartani magát a vállain. 

A mozgássérülések valamennyi területén, így a laza izomzattal született babáknál is a ma már fogalommá vált Dévény-torna hatásosan alkalmazható. A legtöbb hypoton gyermeknél hatékony megoldást jelent a Dévény-módszer és a TSMT kombinációja. A tervezett szenzomotoros tréning (TSMT) feladatsora a nagy- és finommozgások fejlesztése során érleli, strukturálja tovább az idegrendszert. A foglalkozás menete kötött, feladatsorokba rendezett, a gyermek fejlődésének megfelelően fokozatosan nehezedik.

A korai terápiás beavatkozás rendkívül bíztató, hiszen a gyermekek agya féléves korukig rendelkezik egy ún. „tartalékállománnyal”, ami azt jelenti, hogy „képes lehet az esetlegesen sérült részek munkáját is átvenni, ezáltal az esetek 80%-ban teljes gyógyulás érhető el.